adated from CMG@tiffinbiru
Bahan-Bahannya :-)
500gm tempeh
1/2 cawan ikan bilis, dibelah dua; goreng garing
5 ulas bawang putih-potong nipis; goreng garing
1 biji bawang besar, hiris nipis
15 biji cili kering- blend
2 ulas bawang putih, tumbuk halus
1/2 camca teh garam
3 - 4 camca besar gula pasir
1 camca besar sos cili
1 camca besar cuka makan/jus lemon
Cara membuatnya :-)
kali ke 2 buat tempeh from scratch. this time masak sira, at irma's house
Bahan-Bahannya :-)
500gm tempeh
1/2 cawan ikan bilis, dibelah dua; goreng garing
5 ulas bawang putih-potong nipis; goreng garing
1 biji bawang besar, hiris nipis
15 biji cili kering- blend
2 ulas bawang putih, tumbuk halus
1/2 camca teh garam
3 - 4 camca besar gula pasir
1 camca besar sos cili
1 camca besar cuka makan/jus lemon
Cara membuatnya :-)
- Tempe dipotong kepada 3 atau 4 bahagian, kemudian hiris nipis2 (kalau guna tempe tradisi, yang bungkus guna daun, tak payah potong, terus hiris nipis2). Ikan bilis dicuci dan rendam 5 minit, kemudian perah dan toskan.
- Gunakan api sederhana, goreng tempe hingga garing, angkat dan toskan atas paper towel. Kemudian goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan toskan dan akhir sekali, goreng bawang besar hiris hingga sedikit garing, angkat dan toskan juga.
- Cedok keluar minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 camca besar. Tumis bawang putih tumbuk bersama cili kisar hingga garing. Masukkan cuka, garam dan gula, kacau hingga pekat dan berbuih. Masukkan tempe, ikan bilis dan bawang tadi. Gaul rata2 dan masak sekejap, gunakan api kecil. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
note: garing..thumbs up !!!!! thx to Mat for sharing the recipe
No comments:
Post a Comment