
adapted from yani's
Bahan:
- *Doh roti
 - 250g tepung roti
 - 50g tepung gandum- or cream flour
 - 50g butter- used margerin
 - 200 g (campuran susu segar +1 biji telur)- i used 20g milk powder + water+ egg
 - 6g (2 sudu kecil) dry yeast
 - 1/2 sudu kecil garam
 - 30g gula halus
 
- *utk sapu
 - 25g butter lembut
 
- *cinnamon sugar
 - 25g walnuts- raisins instead
 - 50g gula halus
 - 1 sudu besar cinnamon powder- or tumbuk halus cinnamon stick
 - 1 sudu besar tepung gandum-opps lupa nak taruk
 
- *cheese frosting-i used lemon frosting
 - 25g cream cheese
 - 25g butter
 - 40g gula aising
 - sedikit esen vanila
 
note: sedap....
- uli doh seperti buat roti biasa. masukkan semua bahan dalam BM, select basic bread program (3hr process). selepas 1 jam 45 min keluarkan doh dari BM.
 - Canaikan doh selebar 20x40 cm . Sapukan dengan butter yang dah lembut . Biarkan 1cm pada bahagian hujung doh tidak disapukan butter
 - Kemudian letakkan cinnamon sugar tadi.
 - Lepas tu gulung dan tekan-tekan bahagian tepi biar bercantum seperti dalam gambar. Kemudian bahagikan kepada 16 bahagian
 - Letakkan bahagian yg dipotong ke atas di dalam bekas atau loyang yang sesuai.
 - Penaikkan sehingga 2 kali ganda
 - Sementara itu sediakan frosting. Campurkan semua bahan-bahan untuk frosting. Pukul sehingga licin.
 - bakar 170 deg C selama 12min , sapukan dgn glazing, bakar lagi 2 min.
 - Letakkan frosting ketika roti masih panas-panas
 
- *glaze-optional
 - 1/2 biji telur
 - 1 sudubesar fresh milk
 - 1 sudu kecil gula
 
- *lemon frosting
 - 2 tbs lemon juice
 - 4 tbs icing sugar- lebih kurang
 - kacau dgn sudu sampai jadi paste dan licin.
 






2 comments:
sedap nampak cinnamon roll tu...dah lama eda tak buat....
nak bgtau ni, ini link terbaru eda http://edazman7376.blogspot.com
ada masalah yg x dpt dielakkan....uwaaaaaa
my dearest jo, i am so absolutely speechless! from main dishes to desserts, you've never failed to wow me! those rolls looks absolutely delish. reminds me so so much of cinnabon!
Post a Comment