all information about making tempeh can be found here at
- tempeh info
- sofieya
- nita
- buy tempeh starter
NOTE:
guna tempe starter yg order from tempeh info
instruction says 1 sk for 300g kacang. BUT I used 1 1/2 sk for 1kg kacang. jadi elok jugak.
as for vinegar 1 sb for 300g kacang
berat kacang=berat sebelum direndam
what i did:
1-rendam kacang 6 jam. buang air.
2-masukkan boiling water dlm pan cukup utk tutup kacang. masukkan kacang. rebus dlm boiling water 15min-step ni utk menyenangkan process buang kulit.kalau tak rebus dulu sesah nak lekang
3-buang air panas
4-masukkan sedikit kacang dlm mangkuk besar, masukkan air sejuk.
5-utk senang kulit menggelupas, guna cheese grater ,amik segenggap kacang..gossok atas grater. coz grater tu kan tajam2..senang nak kluarkkan kulit.
6-bila dah byk kulit terkeluar, bukak pipe laju. dalam bowl tu ..so kulit akan terapung kan..cepat2 u tuang air + kulit. ulang lagi sampai hampir semua kulit keluar.
7-ulang step 5 & 6 sampai 90% kulit terkeluar.selalunya 3/4 kali buang air baru habis.
8-buat la cam tu sampai semua kacang bersih. dan habis
9-pas tu..masukkan lagi boiling water yg baru dlm periuk. masukkan vinegar. masukkan kacang yg bersih td. boil 15 min lg.
10-buang air. step sterusnya elak guna tangan utk pegang kacang. guna spatula bersih.
11-keringkkan kacang. utk cepat guna hairdryer
12- bila kacang dah kering. baru taburkkan tempe starter. kalau kacang kering. serbuk tu senang serata.
13-amik plastik bersih ..tebuk dulu dgn cucuk satay bersih. lubang 1 inch apart.
14-masukkan kacang- buat sampai habis.
15- simpan tempat panas(dlm boiler room) 36 jam. insyaallah jadi
16- jgn letak bertindih. need air to breath. nanti tak hidup lak
1 comment:
i absolutely LOVE the new layout!! it looks REALLY good! and of course, the pictures too ;) you are so SO talented!
you have a good weekend!
(p.s: bulan depan cover magazine apa pulak eh? COSMO? TATLER? heheh)
Z
Post a Comment