resepi dari Chef Mat@tiffinbiru , copy-paste dari Nita@almariresepi
Bahan:
- 4 liter air kacang soya
- 11 gram Gypsum Powder-dari Nita
- 20 gram Cornstarch
- 1/2 cawan air
- Bahan kuah:
- Air gula merah
- masak gula merah dgn portion 1 gula: 1 air. Masak sampai gula nampak likat.
Cara:
- Rebus air kcg soya hingga mendidih. Berhati2 bila dia da nak mendidih...takut dia melimpah2 dari periuk. Rajin kacau semasa memasak utk mengelakkan jadi kerak.Bila dah mendidih, matikan api.
- Kemudian, masukkan Gypsum Powder & Cornstarch (tepung jagung yekk...) kedalam air. Bancuh sehingga sebati.Kemudian ambik bekas untuk setting tau fu fa cth: bekas plastik pun boleh. Masukkan air bancuhan gypsum dgn constarch tadi...goyang2 kan bekas spy bancuhan tidak mendap. Kemudian, masukkan air soya yg baru lepas mendidih tu cepat2. Biarkan sehingga 15 minit. Bila nampak bancuhan dah set, baru boleh di senduk dan dimakan dgn air gula melaka atau gula merah.
2 comments:
kak jo,
smlm wa jmpa gypsum powder kt wholesale kedai cina tu..so nk try la wat tauhu fa ni..klau guna air soya tesco tu cair eh? so nnt nk wat brapa liter ek utk 11g gypsum powder tu?
Wa, k.jo pun tak sure la..yg buat pun tak perfect cam kat msia. lembik2 gitu..tak reti nak advise :) wa buat , nanti jadi, cerita kat akak lak yer :)
Post a Comment