recipe by: siti mariam@myresepi
Bahan:
Bahan:
- 1 cwn tepung beras
- 3 cwn jus pandan
- 1 tbs air kapur
- secubit garam
- masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
- kacau selalu supaya tidak hangit.
- sediakan bekas yang berisi air sejuk
- masukkan cendol ke dalam acuan berlubang atau acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
- simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais
7 comments:
alahaiiii jo buat cendol pun kemas jer. I love the pic
alahai siti..boleh la layan..takder ler kemas..siti pernah buat takguna resepi ni?
posa th lepas siti try gakss jo, guna penapis lubang besar tu - tapi, cam buruk jer rupanya... sikit jer dapat makan..
siti..memang dulu selalu sgt jo buat ak jado..macam2 penapis jo guna..entahla..tak mau menjadi..pas tu ayee tolong tebukkan tin susu formula baby (tin besar tu)..guna paku yg besar..terus je menjadi.lubang tu jgn lekat sgt, nanti bila terluar ia akan bercantum.kasi jarak 1cm antara lubang.
Jo..bagus betul idea tu... patut dicontohi... kehkehkeh... pasni org sheffield lak nak buat... tp tak tau ler bila.. asyik simpan resepi je...
Hi Jo...Cendol is my fov dessert...i miss it so much,...so..am gonna to try when i have time...hmmm wondering how delicious ur Cendol...yummy...
cantiklh cendul ni,ada ekor2...nanti pi carboot,jumpa tin murh,nk sembatla satu..nk buat tebuk lubang mcm jo jugak.hehe..senang kan..
Post a Comment