Tuesday 4 March 2008

Puding Karamel

DSCF9852 copyrz

recipe source alia@myresepi
  • 200ml-susu segar - fresh milk/UHT
  • 200ml -susu cair-evaporated milk
  • 5 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur- pada suhu bilik
  • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
  • 2-3 titik esen vanila
  • [KARAMEL ]
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air

Cara-cara

  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais

4 comments:

Cik Siti Wan Kembang said...

jo jatuhhhhhhhhhh cinta tengok karamel Jo. sebenarnya siti ni..tak penah2 jadi buat karamel. Ada tips tak Jo, sukanya makan mende ni..tapi tak pandai buat..

jo ayee said...

cik siti wan kembang...:) tips cam mana tu...simple sangt nak buat ni..nanti kit aonline ym..go tru together..simple..sgttttt

Nabilah said...

haih...susah...tak paham care die...HELP!!

Najihah said...

knp karamel tu jadi keras?
kalau tak letak esen vanila boleh??