Saturday 8 March 2008

Buttercream Roses - exp.no: 1



DSCF0085 copyrz

mummy's 1st ever Buttercream Roses. so compang camping. embroidery pula macam ulat gonggok:( ada sapa2 nak tolong ?.

Bahan:
125 g butter
35 g refined vegetable fat
125 g icing sugar
2 tbs milk

note: tak best pun resepi ni, main campak jer. utk buat border cantik, tp klu nak buat rose petal, pecah2 petal tu. kenapa yer.. texture cream cam ada lubang2, tak smooth . aganya kalau guna resepi yg ada krimwell tu elok tak? sini mana nk dpt benda tu ..hemmm


ctnik said: kalau kt sini,hanya crisp n dry & pura.both keras mcm butter 'buttercup' or lurpak tuh.tapi memang kalau nk beat BC,letak kt luar,pastu potong kecik2.ct guna dua2 jenis,sb kdg2 pura cpt sold out.jo leh cari kt bhgian butter.tp BC ni,kena beat lama tau.kalau hand mixer,maunya dkt 30 min utk 250gm kalau stand mixer dlm 15m rasanya.

sweetlilly: salam jo.. bunga ros tu dah ok dah.. lawa la.. kalo tak nak bc tu ada lubang2. cream tu kena putar slow je. memang mkn masa yg lama tapi hasilnya memang lembut dan halus. ni yg selalu SL buat.

Noraini Zakaria: Boleh tahanlah bunga, tapi kena practice lagi bagi perfect.Butter dan krimwell kena pukul lama sikit bagi gebu baru masuk sirap gula atau gula aising.Baru licin, tak ada biji-biji.

3 comments:

Cik Siti Wan Kembang said...

lajunya jo....dah masuk level buat icing lak..

Kak Pah Sherry said...

Jo.. ok ler tu, klu akak, kan.. lagi ler haru & tunggang terbalik.. hahahaha.. dah cantik ler tu utk 1st time... cuba jgn tak cuba.. drpd beli berbaloi buat sendiri, betul tak? Bravo sis!

ummi said...

Jo, kalu bagi akak yg x reti terus nk deco bunga tu..dah ok sangat dah..mcam kakpah cakap, kalu bagi kak akak terus hampeehhh! Bagus lah, biarpun x puashati pada hasil , tp puashati dpt jugak buat sendiri kan Jo? It's ok, people say, practice make perfect k...(*tp akak, x penah praktis2 pun..heheh)