recipe by chef Mat@tiffinbiru , c&p from ummizaihadi
Bahan:-
Bahan:-
- 1 ekor ikan jenahak/tebal pipi/ikan merah
- 1 batang serai - dititik
- 1 helai daun pandan - disimpul
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 4 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 3 biji bawang merah kecil - hiris nipis
- 2 ulas bawang putih - hiris nipis
- 1 liter air
- 3 sudu besar minyak masak
- Daun sup/daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan
Bahan-bahan rempah dan kisar:-
- 6 biji bawang merah kecil - kisar
- 3 ulas bawang putih - kisar
- 1 inci halia - kisar
- 1 inci kunyit hidup - kisar
- 1 camca teh lada hitam
- 1 keping hirisan nipis lengkuas - kisar
- 2 camca besar rempah sup Adabi
- 1 1/2 camca besar rempah kurma Adabi
- Garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:-
- Ikan dibersihkan dan potong ikut suka. Satukan bahan-bahan kisar dengan rempah2 sup, gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dihiris, serai, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan daun pandan hingga wangi. Masukkan bahan rempah tadi dan masaklah hingga pecah minyak dengan api perlahan. Masukkan air, biarkan mendidih. Masukkan ikan dan masak dengan api sederhana hingga ikan masak. Seimbangkan rasa garam dan gula. Angkat. Sebelum makan, taburkan hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment