recipe by chef Mat@tiffinbiru
Bahan:
1 ekor seabass
1 batang serai, dititik-mummy potong nipis
1 kuntum bunga kantan, dihiris-mummy taruk 3 kelopak aje. Jimat
1 cm lengkuas, dititik
1 cm halia, dititik
3 biji bawang merah, dihiris
2 helai daun limau purut, dihiris
2 camca besar sos ikan
1 1/2 camca besar cuka makan
bahan tumbuk:
3 biji cili merah*
2 ulas bawang putih*
1 1/2 camca besar gula*
Cara membuatnya :-)
Bahan:
1 ekor seabass
1 batang serai, dititik-mummy potong nipis
1 kuntum bunga kantan, dihiris-mummy taruk 3 kelopak aje. Jimat
1 cm lengkuas, dititik
1 cm halia, dititik
3 biji bawang merah, dihiris
2 helai daun limau purut, dihiris
2 camca besar sos ikan
1 1/2 camca besar cuka makan
bahan tumbuk:
3 biji cili merah*
2 ulas bawang putih*
1 1/2 camca besar gula*
Cara membuatnya :-)
- Bersihkan ikan, belah belakang. salut dllm bancuhan tepung jagung,sedikit garam dan serbuk lada putih. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan, alih ke dalam pinggan sesuai.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang hiris, lengkuas dan halia titik hingga harum. Masukkan bahan tumbuk lumat tadi. Tambah cuka dan sos ikan, gaul rata dan masukkan serai, hirisan daun limau purut dan hirisan bunga kantan.
- Masak hingga pekat dengan api perlahan. Dan tuang sos atas ikan tadi, hias dengan hirisan daun ketumbar dan hidangkan segera....yumm yumm..
No comments:
Post a Comment