Full recipe and methods here @ s_shameen
Bahan:
Bahan:
- 500 gm tepung gandum
- 1 biji telur-*tak taruk
- 2 sudu margerin
- sedikit garam
- 160ml air (lebih kurang)
Bahan lain:
- 6 sudu tepung jagung
- 6 sudu minyak masak
- Satukan tepung, margerin, telur & garam, gaul hingga rata semua nyer hinga jadi mc bread crumb.
- Masukkan air Jangan masuk semua, takut terlembik. (tapi kalau terlembik boleh tambah tepung, ye tak?) hehheehe. Uli doh sehingga kita dapat doh yang licin.
- Sediakan bancuhan tepung jagung dengan minyak. Satukan kedua dua bahan ini & kacau sehingga mendapat bancuhan seperti gam. (Jangan pekat sangat & jangan cair sangat).
- Doh tadi dibahagi 2 (supaya senang kita nak kerja kan dia..kalau tak nanti..besar sangat la pulakk) hehhehe.Setiap satu doh..kita canai nipis seperti nak buat karipap (of course kita akan dapat canai yang besar & lebar) :)
- Sapukan bancuhan tepung jagung tadi keseluruh permukaan tepung.
- Kemudian gulung memanjang. Jika mahukan lapisan yang banyak buat 2 kali proses ini..ataupun terus ke step 7.
- Kemudian potong kecil2 seperti dalam gambar. Potong lebih kurang sebesar ibu jari
- Gelek seperti dalam gambar, kemudian goreng dengan minyak yang banyak sehingga kekuningan.
- sira gula
No comments:
Post a Comment