Monday 17 March 2008

Homemade-Serunding Ikan

DSCF0263a copyrz

Recipe by tok ma
Bahan:


10 ekor ikan mackerel-rebus n buang tulang
1-2 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
10 biji cili kering*-rendam dlm air panas
2 sudubesar biji ketumbar-goreng tanpa minyak n tumbuk kasar
2 tin santan
1-2 asam keping
3 sudubesar gula
1 sudu besar garam


DSCF0263brz

Cara:

  1. kisar isi ikan dengan 1 tin santan
  2. kisar bahan bertanda*. masukkan semua bahan dalam kuali besar. masukkan kan separuh sukatan gula & garam.
  3. menggunakan api sederhana, maska hingga kering. sentiasa di kacau
  4. bila kering, perlahan kan api, masukkan lebihan garam & gula jika perlu
  5. masak hingga kering dan berderai dan perang. sentiasa kacau bahagian bawah mengelakkan hangit
  6. rasa mesti lebih manis. imbang rasa garam & masam. serunding ikan ni tka pedas. kalau nak pedas double cili kering



dear mama:
ikan utk buat sambal ikan-kat gambar tu yg jo, ayee & anak2 pergi fishing last summer. dah 10 bulan dalam freezer, masih ada few bungkus lg. selama ni buat keropok ajer, tak pernah teringat nak buat serunding aka 'sambal ikan' . tia & adik suka sangat, memang rasa cam yg beli.thanx mama

1 comment:

Cik Siti Wan Kembang said...

Jo, buat serunding ikan makan dgn apa?? siti suka makan dgn nasi impit, + kuah kacang.