Recipe by tok ma
Bahan:
10 ekor ikan mackerel-rebus n buang tulang
1-2 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
10 biji cili kering*-rendam dlm air panas
2 sudubesar biji ketumbar-goreng tanpa minyak n tumbuk kasar
2 tin santan
1-2 asam keping
3 sudubesar gula
1 sudu besar garam
Bahan:
10 ekor ikan mackerel-rebus n buang tulang
1-2 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
10 biji cili kering*-rendam dlm air panas
2 sudubesar biji ketumbar-goreng tanpa minyak n tumbuk kasar
2 tin santan
1-2 asam keping
3 sudubesar gula
1 sudu besar garam
Cara:
- kisar isi ikan dengan 1 tin santan
- kisar bahan bertanda*. masukkan semua bahan dalam kuali besar. masukkan kan separuh sukatan gula & garam.
- menggunakan api sederhana, maska hingga kering. sentiasa di kacau
- bila kering, perlahan kan api, masukkan lebihan garam & gula jika perlu
- masak hingga kering dan berderai dan perang. sentiasa kacau bahagian bawah mengelakkan hangit
- rasa mesti lebih manis. imbang rasa garam & masam. serunding ikan ni tka pedas. kalau nak pedas double cili kering
1 comment:
Jo, buat serunding ikan makan dgn apa?? siti suka makan dgn nasi impit, + kuah kacang.
Post a Comment