Bahan:-
300 gm kacang hijau (+- RM1.00) - rendam +- 2 jam
800 ml air
2 1/4 cawan tepung gandum - (nxt time kurangkan jadi 1 1/2 cwn)
1/3 cawan kelapa parut muda
1/3 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 sudu kecil garam
Cara Memasak:-
Basuh kacang hijau, masukkan air dalam peiuk dan rebuskan kacang hijau hingga lembut dan kembang. Bila telah benar2 kembang, masukkan gula merah dan gula pasir, kacau biar agak pekat/kering. Masukkan garam. Tutup api dan masukkan kelapa parut muda. Kacau sebati, biarkan suam sebentar. Masukkan tepung dan adun sebati. Tuangkan ke dalam loyang dan tekan2 biar padat setebal 1cm. Sejukkan dalam fridge. Bila telah sejuk dan keras, tekap dengan acuan bulat (*ummi guna permukaan gelas). Letak atas loyang yang ditabur sedikit tepung dan tekan/leperkan sikit. Buat hingga habis.
Untuk Bancuhan Menggoreng:-
2/3 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung beras
2 sudu besar air kapur
3/4 cawan air
garam
sedikit serbuk kunyit
minyak untuk menggoreng
Bancuh sebati semua bahan di atas seperti adunan menggoreng pisang. Celupkan tepung kacang hijau yang dibentuk tadi dan goreng dengan api sederhana. Balik2kan selalu. Bila kekuningan bolehlah diangkat.
1 comment:
best nyer kuih nih...dh lama tk mkn... dolu2 kat kantin sekolah selalu bli...ehehehe
Post a Comment