recipe by sherry_mz@myresepi.com
Bahan:
- Sebungkus taugeh
- 7 biji cili padi (dihiris)- guna 2 biji
- Seinci belacan (dibakar)
- Sedikit udang kering (rendam dulu)
- 1 sudu teh lada hitam biji
- 2 sudu makan air perahan lemon/limau
- 1 sudu makan kerisik
- Garam & gula secukup rasa
Cara-cara
- Taugeh/pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak.
- Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
- Hiris halus bawang merah & cili padi.
- Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
- Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh/pucuk paku. Gaul rata.
- Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
- Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.
No comments:
Post a Comment