Bahan:
phyllo pastry
2 cwn pistachio nuts - kisar kasar
butter cair
2 cwn gula
1 1/2 cwn air atau sirap peach (atau buah dlm tin ambil airnya)
2 sb honey
phyllo pastry
2 cwn pistachio nuts - kisar kasar
butter cair
- ambil sehelai pastry, mengunakan brush sapu serata dgn butter cair atas pastry. letak atas baking tray.buat lagi sampai siap 5 lapisan.
- taburkan pistachio kisar. ratakan.
- lapiskan lagi 5 lapisan phyllo pastry seperti step:1
- menguna pisau tajam, potong mengikut bentuk dikehendaki.
- siram dgn 4 sb butter cair.
- bakar suhu sedehana hingga perang. 30-1 jam bergantung pada ketebalan.
2 cwn gula
1 1/2 cwn air atau sirap peach (atau buah dlm tin ambil airnya)
2 sb honey
- masak sampai hampir pekat ( jgn pekat sgt nanti tak meresap). siram sirap masih suam atas baklava yang dah masak. biarkan baklava sekurangnya 6 jam sebelum hidang. utk sirap meresap sepenuhnya.
yg ni untuk tia, guna guna minyak jagung mengantikan buttercair
banyak ni agaknya sebulan baru habis
5 comments:
nk tnya ni, mmg potong dlu bru bkr eh? pastu susun phyllo sheet tu trus ats tray ek? syrup manis tu tuang msa bila kak? wa google jmpa byk version, but urs is the most simple..
wa..to answer yr question: cara akak la kan..
1)ambil sehelai phyllo,letak atas baking tray(yg ada ka rumah ni kebetulan lebih kurang sama size dgn phyllo)
2)sapu dgn butter cair.repeat 1&2
=>yup.potong dulu baru bakar.
=>sirap curah atas yg dah masak.
=>kalau masak tu makesure setiap lapisan garing. baru sedap.utk pastikan senang garing. butter setiap lapisan serata, masak jgn api panas sgt, nanti atas dah gelap tp dlm tak garing. lastly buat tak tebal sgt. ( coz yg tia tu akak buat tebal kan, lama betul nak garing..tak reti nak control temp oven, jadi kene kluarkan gak w/pun dlm tak garing coz atasnya dah nak rentong!)
all d best!! senang jer jadi insyaallah
ic..ic..okeh2..
ish teruja sungguh rasa nk try wat authentic pastry ni..
rsanya sok for sure tepat kul 5.30 wa da gerak pg halal shop..ekeke
Tgk pun dah tahu sedappp!
Nice sharee
Post a Comment