Tuesday 16 September 2008

Karipap Pusing Sedap

karipap pusing

ref: lynn @myresepi

make 32 biji dan sedap 10/10

*Doh berminyak* :
40gm veg fat-(crisp n dry)
40gm margerin( stoke)
150gm tepung gandum

*Doh biasa* :
350gm tepung gandum
1 cwn air suam
1 sk garam

Cara:
  • gaul *Doh berminyak* sampai lembut & berminyak, bahagi 4 biji, bulat2kan
  • gaul *Doh biasa* sampai lembut dan licin. juga bahagi 4 biji, bulat2kan
  • bungkus *Doh berminyak* dgn *Doh biasa* cam dlm gambar. buat sampai habis.
  • leperkan dan canai sampai nipis, bahagi 2. dan gulung.dapat 2 gulung.
  • canaikan lagi, dan gulung lagi. dan potong 4.
  • ambil 1 potong, canai nipis, isikan dgn inti dan kelim.

step-by-step
karipap pusing copy

1 comment:

Anonymous said...

Hi kak,

Boleh saya tanya kalau secawan air suam tu = 250ml? Saya cuba buat hari ni tapi doh tak berminyak tu terlampau pula basah dan sangat melekat kat tangan. Akhirnya, saya tambahkan 50g tepung lagi. Terima kasih banyak-banyak ya.


Lim