Tuesday 2 September 2008

Donut Kak Liza

donut

Recipe by Kak Liza.tips from kak ummi
Bahan A:
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 sudu kecil garam
11 gm (1 paket) yis mauripan
Bahan B:
1 biji telor (dipukul sikit)
330 ml air suam
60 gm marjerin (*guna shortening)
1 sudu kecil bread softner
Bahan C (Untuk Menggoreng):-
500 ml minyak
1 sudu besar marjerin(tak taruk pun)

Cara Membuat:-
Gaulkan semua bahan A supaya sama rata. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunakan breadmaker selama 30 minit, keluarkan dari bm, bulatkan taruk dlm bekas dan tutup . Perapkan selama 1 jam sehingga naik sekali ganda. Kemudian ambil doh dan canaikan biar rata (1/2cm tebal). Terapkan dengan acuan donut hingga habis. (Rehatkan doh biar naik selama 20 - 30 minit. Panaskan bahan C dalam kuali dan masukkan donut dan perlahankan api. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Bila telah sejuk, golekkan dengan gula kastor. Hidangkan..

Note: buat 1/2 adunan, dapat dlm 15 biji. ******sedap 10/10.

6 comments:

Rudi Sudardjat, SSi said...

hm...uenak-enak2

Rudi said...

Mau dong kuenya

ummi said...

Jo, waaahhh! Keluar dah donut dia...hehe..sedap kan! Memang tradisional pnya bahan kan..n best!! :D

jo ayee said...

rudi..memang enak sekali :)

Kak UMMI..kalau nak tahu last time fail sebab jo biarkan prove dalam breadmaker. lepas 1 1/2 jo kluarkan doh jadi lembik melekat2...this time jo uli kejap jer 30 min cam dlm instruction..ha. baru la jadi..memang donut yg paling best jo buat. sama cam bakery kat msia...tqtq

masz_73 said...

hi jo, my pren tanya apa sbb nk campurkan margerin dlm minyak tu?? sbb apa ek?? dia tgh gile nak buat donut tp ari tu buat x jadi..kekekkee.. :P

Ummi said...

Jo, hah, itu la pasaii..hehe..mmg nk kena uli tangan jugak la tu..tradisional la kiranya...emm awat mula2 x ikut instruction nih, engkar, tu la pasaii x jadi tu ek..hehe..emm pasni leh selalu le buatkan..N, x semua jugak yang boleh masuk BM tu ek, ada jugak yg lebih jadi bila diuli ya..hehe (*akak ni bila la org nk hadiah BM, senang xyah nguli..dah la BMW jauh sekali..huhuuuu)