skip to main |
skip to sidebar
Talam Marble
Bahan-bahan ( loyang 10x10 " )
- 250 g tepung Hoen Kwee (putih)-125g mung bean starch
- 450 g gula halus-225g
- 2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)- 1050gm (1 tin 400ml santan + air)
- 1 sk garam
- 3 sb serbuk koko
Cara-cara
- Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.
- Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
- Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang yg bergris.Sejukkan.
- Siap utk dipotong dan dihidangkan.
- Cara2 ke 3 hendaklah dilakukan dgn cepat krane adunan cepat mengeras.
Note: buat 1/2 adunan
No comments:
Post a Comment