rasa: lemak-lemak manis
Bahan:
- 7 ekor ikan
- 450ml santan(1 tin)
- 1 asam keping
- 1 sudu besar gula ( kelatan style mesti manis :)
- 1 sudu besar rata garam
- 1 sb minyak
- 1/2 sk halba-kalau suka
- @1 bawang besar ( 6 biji bawang merah)
- @3 ulas bawang putih
- @4 potong lengkuas (potongan nipis)
- @1 batang serai
- @kunyit serbuk
Cara-cara
- Ikan di bersih, kelar badan, perap dengan sedikit garam+ kunyit s
- Blend kan bahan@
- masukkan semua bahan kedalam periuh yang berisi santan. masak hingga pekat dan keluar minyak. ( sebab guna santan tin, minyak tak berapa kluar, jd bila dah kering taruk 1 sb minyak masak )
- masuk gula dan garam & rasa,
- bakar ikan.
- selepas separuh masak. di sapu dengan sos percik tadi..Ulang proses hingga masak.
No comments:
Post a Comment