Wednesday 17 September 2008

Ikan Percik Kelantan


rasa: lemak-lemak manis

Bahan:
  • 7 ekor ikan
  • 450ml santan(1 tin)
  • 1 asam keping
  • 1 sudu besar gula ( kelatan style mesti manis :)
  • 1 sudu besar rata garam
  • 1 sb minyak
  • 1/2 sk halba-kalau suka
  • @1 bawang besar ( 6 biji bawang merah)
  • @3 ulas bawang putih
  • @4 potong lengkuas (potongan nipis)
  • @1 batang serai
  • @kunyit serbuk

Cara-cara

  1. Ikan di bersih, kelar badan, perap dengan sedikit garam+ kunyit s
  2. Blend kan bahan@
  3. masukkan semua bahan kedalam periuh yang berisi santan. masak hingga pekat dan keluar minyak. ( sebab guna santan tin, minyak tak berapa kluar, jd bila dah kering taruk 1 sb minyak masak )
  4. masuk gula dan garam & rasa,
  5. bakar ikan.
  6. selepas separuh masak. di sapu dengan sos percik tadi..Ulang proses hingga masak.

No comments: