Sunday 20 April 2008

Roast Lamb Rack-kambing bakar

Collage4 copy600

Bahan:
1 rack of lamb
2 ulas bawang putih-kisar
1 bawang besar-kisar
1 sb garam
1 sk lada hitam
1 sb treacle- atau 1-2 tbs dark brown sugar
1 cwn orange juice
3 tbs bramley apple sauce-atau 1/2 cwn apple/pineapple juice- atau 1 biji apple- kisar
3 tangkai rosemary
1 tangkai thyme
1/4 cwn olive oil

Cara:
  1. kelar-kelar kulit kambing .
  2. campur semua bahan kecuali olive oil dlm bekas. lumurkan atas kambing. peram dlm fridge 3-4 jam
  3. keluarkan kambing dari fridge.
  4. panaskan minyak. goreng bahangian kulit hingga perang gelap
  5. panaskan oven 200degC. bungkus kambing dlm alum. foil. masukkan jus perap sekali. tutp rapat2. bakar selama 40 min.

note:
more info regarding lamb cut

3 comments:

Dianne said...

nampak mcm sedap ehh! terliur plak,lama xmkn kambing nih,nak mkn kene pk 235x dulu,hehe

jo ayee said...

pikir sekali cukup la dyg.. tak yah pikir byk2. lagi bertambah pening jadi oooo...

Dianne said...

eheh nanti dyg bli kat tesco ada byk,dulu slalu buat skrg dah xpernah lg,xtau ler nape! eheh