Thursday 17 April 2008

Kek Lapis Seroja w Spices

DSCF1918 copyrz


Bahan:
450g butter
348g telur-8 biji tesco value or 7 med size (352g)
230g gula
300g cream flour
100g horlick
200g susu pekat manis
1 sk vanila
raisins
1 sk mixed spices

Cara:
  1. pukul butter & gula hingga kembang. masukkan telur satu persatu, gaul hingga sebati
  2. masukkan tepung, horlick, susu, vanila gaul hingga sebati
  3. adunan=1600g
  4. Hijau = 480g; 115g per layer
  5. Original = selebihnya
  6. H(115g)-O(115g)-H(115g)-O(115g)-O(100g +10g raisin) X 6-O(115g)-H(115g)-O(115g)-H(115g)
  7. timbang each layer seperti diatas
  8. grill 3 min for each layer-api atas gas mark 2. masukkan pan berisi air panas dlm oven-utk meghasilkan wap jd kek lg lembap
  9. bila semua layer siap. tutup tin dgn alum.foil
  10. bakar lagi selama 10 min api atas bawah 180 degC

keklapis800


note:
  1. this is definitely my favo recipe for kek lapis serawak.
  2. dayang santubong: said: griskan loyang dgn butter,pas tu lapik dgn kertas,pastu griskan lagi dgn butter & tepung,di sekeliling loyang gak,utk elak kek jadi hangus gunakan api atas shj

10 comments:

CtNik said...

salam jo

huhu...ur cake lapis...terasa kelembapannya..sedapnya kalau kek i jadik mcm nih.mcm besa kek lapis ni...

jo ayee said...

Ctnik..yg ni memang moist..lagi2 sebab ada fruit. tp klu overcook..kering gak :)

sweetlilly said...

weii Jo.. hang dah boleh bukak kedai kek lapis kat sana...cuba bagi kat jiran omputih hang rasa.. mesti diorang nak lagi... ekekekke

.... Lia ... said...

Jo...ok..lia akan cari waktu untuk bikin kek lapis serawak...tapi apa itu mix spice Jo??tdk mengerti?dan apa itu horlic???dan cream flour itu tepung???

Dianne said...

eheh cantik dah tuuu!! kelas gitu heheeh

jo ayee said...

SLilly => Jo tak kasi kat jira..sebab jiran pun jarang nampak batang idung..tapi ayee bawak gi kejer..kasi kat colleague dia. semua ckp sedap...hehe

LIA => utk bahan2 tu nanti i snap some picture of them.

DAYANG => thx..master dah cakap "kelas"..syok la ni..mau pas ni hari2 melapis hehehe

Cik Siti Wan Kembang said...

comee nye joo

Dwiana P said...

hello salam kenal yah. liat2 resep disini. resepnya mantep2 juga fotonya. ini bikin layer cake gini udah kebayang lamanya, hasilnya bener2 cantik.

jo ayee said...

CIK SITI WAN KEMBANG=> comeee po tue dio la dok...hehehe

DWIANA => salam kenal juga..terima kasih yer visit my blog.. :)

Anonymous said...

kat mana boleh beli cream plain flour tu?