Friday 21 September 2007

Tepung Pelita

tepung pelita

Bahan-bahan ( 20 cups- bergantung kpd saiz bekas )
lapisan bawah:
1 cawan tepung beras
5 cawan jus pandan-4 helai daun pandan blend dgn air
2 tbs tepung jagung
1 tbs air kapur

lapisan atas:
2 sudu besar tepung beras (ratakan)
2 cawan santan (450ml)
1 tbs tepung jagung
1/4 tsp garam
*campurkan semua bahan, masak sekejap atas api sederhana.

  • Tepung, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  • Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
  • Masukkan adunan yg dah masak dalam jug utk memudahkan masuk dlm acuan.
  • Semasa masih panas, masukkan dlm acuan paras 3/4.
  • Masukkan 1 tbs gula -gula akan cair sbb adunan laspisan atas & bawah yg panas.
  • Bila dah siap, bole sediakan lapisan atas. masukkan aduan atas yg masak dlm acuan hingga penuh.
  • Simpan dalam peti 3-4 jam.

uncle mat, yg putih tu gula. bila dah siap assemble , gula jadi cair & mendak kat bawah

5 comments:

Anonymous said...

buat kuih pelita hari ini.. sedapnya.. bilalah kita lak nak merasa kuih pelita ni.. waaaa

jo ayee said...

k..jap agi jo dtg, ketok pintu apt u..10 biji cukup. :) jgn mare

Mat Gebu said...

Jo..apa kaler putih2 mcm serbuk tu...puas perati tadi..takkan "serbuk santan" kot...

jo ayee said...

itu gula mat...lama2 gula tu akan cair..jadi air gula kat bahagian bawah..

Mat Gebu said...

oooo.....baru tau...maklumlah pakcik nie kalau bab2 kuih agak ketinggalan skit..ma kasih jo....betul ek gula bukan antrax kan!