Bahan-bahan ( 20 cups- bergantung kpd saiz bekas )
lapisan bawah:
1 cawan tepung beras
5 cawan jus pandan-4 helai daun pandan blend dgn air
2 tbs tepung jagung
1 tbs air kapur
lapisan atas:
2 sudu besar tepung beras (ratakan)
2 cawan santan (450ml)
1 tbs tepung jagung
1/4 tsp garam
*campurkan semua bahan, masak sekejap atas api sederhana.
- Tepung, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
- Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
- Masukkan adunan yg dah masak dalam jug utk memudahkan masuk dlm acuan.
- Semasa masih panas, masukkan dlm acuan paras 3/4.
- Masukkan 1 tbs gula -gula akan cair sbb adunan laspisan atas & bawah yg panas.
- Bila dah siap, bole sediakan lapisan atas. masukkan aduan atas yg masak dlm acuan hingga penuh.
- Simpan dalam peti 3-4 jam.
5 comments:
buat kuih pelita hari ini.. sedapnya.. bilalah kita lak nak merasa kuih pelita ni.. waaaa
k..jap agi jo dtg, ketok pintu apt u..10 biji cukup. :) jgn mare
Jo..apa kaler putih2 mcm serbuk tu...puas perati tadi..takkan "serbuk santan" kot...
itu gula mat...lama2 gula tu akan cair..jadi air gula kat bahagian bawah..
oooo.....baru tau...maklumlah pakcik nie kalau bab2 kuih agak ketinggalan skit..ma kasih jo....betul ek gula bukan antrax kan!
Post a Comment