recipe from bluetiffin.blogspot.com
Bahan-Bahannya:-
500 g kuey teow
300 g udang, dibersihkan
200 g kerang
150 g taugeh
1 cawan isi ayam*
1/2 camca teh serbuk lada sulah*
1/2 camca teh garam*(*disatukan dan perap 10 minit)
1 cekak kucai, cuci bersih dan kerat2
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 keping fishcake, dihiris halus
3 biji telur
2 camca makan cili kisar
Sedikit daun bawang, dipotong2
Bawang goreng, jika suka
Bahan Sos:*boleh tambah ikut citarasa
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili
2 camca besar kicap manis
3 - 4 camca besar kicap cair
Cara membuatnya:-
- Dalam kuali panaskan minyak dan goreng telur, hancur2kan dan tolak ke tepi. Masukkan daging ayam, udang, kerang (jika ada) dan fish cake, goreng sekejap dan tolak ke tepi kuali.
- Tuang sedikit lagi minyak, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili dan goreng hingga garing, masukkan bahan2 sos dan gaul hingga rata bersama kesemua bahan yg ditolak ke tepi kuali tadi.
- Masukkan kuey teow dan gaul hingga rata. Masukkan kucai dan taugeh tadi, gaul hingga mesra. Rasa garamnya, jika kurang boleh ditambah lagi kicap cair. Bila masak, angkat dan taburkan bawang goreng dan hirisan daun bawang. Hidangkan bersama cili jeruk, hirisan timun dan tomato.
2 comments:
thanks for visiting my blog. i am so gonna put yours in my favourites! gosh those pictures looks so so good. i really envy those who can really take good pictures. and, i absolutely adore the kids's slideshow on the right! how cute are they!! sending you loads of well wishes, and selamat berpuasa!
zaza
hi zaza, thanks for stopping by.i guest u back fr uk. i admire your craft too. btw happy bday to Aidan..
Post a Comment