Thursday 31 January 2008

Sweetpotato Bun

DSCF8734 copyrz

DSCF8733 copyrz


adapted from onigiri@myresepi

Bahan-bahan - (10 biji bun kecil) - i made double
  • 135 ml air ais
  • 3/4 cmt garam
  • 30 gm mentega atau marjerin
  • 1/2 biji telur (dipukul sebentar)
  • 60 gm ubi kentang -msk dlm microwave & baru ditimbang-used sweetpotato, doh jadi tesangat la lembik
  • 300 gm tepung roti
  • 3/4 cmb susu tepung
  • 50 gram gula-used 140gm for double
  • 2 cmt yis segera-used 7gm -1 sachet for double
  • bread imrpover
Kastad:
  • 150 ml susu segar
  • 1 ½ sudu besar gula
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara

  1. blend keledek, telur.
  2. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker
  3. Menggunakan program basic bread (3hr). biarkan machine on selama 1 jam 30 min, kluarkan doh dari machine.
  4. bentukkan bulat2 -70gm. doh ni lembih sgt dan melekat kat jari. sentiasa sapu tangan dgn minyak semasa menbetuk2 bulat2.
  5. gris loyang pembakar. susun sampai siap. tutup dgn kain lembap.
  6. panaskan oven 50degC, masukkan loyang yg ditutup dgn kain lembap kedlm oven
  7. perap dlm oven selama 45 min-1hr-double the size
  8. kluarkan dr over. naik kan oven temp to 170degC.
  9. hias bun dgn kastad. bila oven dah cukup panas. masukkan balik roti dlm oven
  10. bakar selama 15-20 min depending on the size.
  11. bila dah masak, sapukan dng butter utk kasi berkilat. tutup dgn kain utk menghasilkan skin yg lembut.
Cara membuat kastad:
  • Campurkan susu, kastad, gula dan vanilla, kacau sehingga sebati
  • Panaskan atas dapur menggunakan api perlahan sambil sentiasa dikacau
  • Kacau sehingga adunan menjadi berkilat (lebih kurang 3-4 min), tutup api dan sejukkan.
Note : moist tapi not light enough: ker sebab doh tu lembik sgt(guna sweet potato) . agaknya klu guna potato ok.???


=======================================================================================================
1 Feb 08, 04:07
edazman: jo...kalau doh tu lembik...jo tambahlah marjerin...pasti ok....mengancam jo punya potato bread..
Ah Mat Gebu: Jo..pasal double-acting baking powder, u boleh rujuk sini http://www.baking911.com/pantry/other.htm boleh try buat sendiri!
=======================================================================================================
1 Feb 08, 04:07


2 comments:

SA said...

Jo, kalau doh tu lembik, logik tak kita tambah gandum or masa kita uli bulat2 tu kita tambah2 gandum. Ke nanti jadi keras lak???

jo ayee said...

Siti, mula2 nak ler tambah tepung..tp jo dok tamboh pun..tawakal aje..tpkan lembik betul jadinya guna sweet potato.masa nak membentuk bulat2 tukan..i kene sentiasa lap tangan ngan minyak..nasib baik bila dah masak,elok ajer jadinya..tp kan sweetpotato kat sini lain macam skitkan..next time guna potato jer..