Bahan-bahan ( 12 Biji )
- 550 gm tepung gandum
- *250 gm air
- *1 egg-50gm
- *3 Tbsp condense milk-60gm
- *1 tsp salt-6gm
- *1 tsp butter/margerin-15gm: kalau nak yg rapuh, lebihkan butter
- 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
- masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
- masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
- uli hingga jadi doh
- rehatkan doh selama 10min
- uli lagi selama 5min
- **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
- advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
- bentuk bulat2. produce 12 depending on the size. salut dgn margerin. perap 3hrs or more .
- ambil 4 biji, nipiskan sebesar piring, ketepikan selama 5 min :-utk mengelakkan mengecut bila di tebar. see pic below
- ambil satu keping yg telah di nipiskan & diperap, bolehlah di kibar atau di tarik2. utk mengelakkan koyak, tangan mesti sentiasa berminyak. bila dah cukup nipis, renjiskan byk skit minyak, dah lipat. kalau kurang minyak , nanti kering.
- panaskan pan dgn api sederhana.. taruk sedikit minyak. masak hingga perang. sambil terbalikkan roti, hendaklam sentiasa di renjis minyak diatas roti.
- *doh boleh disimpan dlm fridge up to 2 days
- *tips: terlebih uli, doh akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
TO SEE TIPS N COMMENTS CLICK HERE:
1 comment:
i nak resepi mcmana u buat kuah yg gmbr first tu...thanks
Post a Comment