Bahan:
300gm cream flour
2 tsp baking powder
170 gm gula
200 gm fresh blueberries
250ml buttermilk (i used fesh milk + 2 tbs lemon juice or vinegar)
1/2 cawan butter cair
1 biji telur - whisked till fluffy
Cara:
- panaskan oven pada suhu 190C
- satukan tepung , baking powder dan gula di dalam mangkuk besar. asingkan 1 cawan
- masukkan blueberries, kedalam 1 cawan adunan tepung tadi. kacau sebati supaya ianya bersalut dengan adunan tepung.
- campurkan buttermilk, butter cair dan telur, gently,kacau dengan spatula or fork sehingga sebati.
- ayak tepung kedalam liquid mixture- butter, telur,milk
- kacau dgn fork tetapi jangan overmix nanti adunan jadi keras.
- masukkan blueberries yg bercampur tapung. kacau perlahan2.
- letakkan adunan ke dalam acuan muffin dan bakar selama 25 min atau sehingga masak
note: soft & moist- best make 1 day in advance
adapted from: best blueberry muffin-(previous post) & noreen's blog
1 comment:
macam sedap..nak try r!
Post a Comment