Friday 25 January 2008

Nasi Butter - Nasi Minyak

DSCF8692 copyrz

Bahan:

2 cwn beras basmati
4 cwn air mendidih
1/2 cwn susu sejat
1 sk garam
1 biji bawang besar-hiris nipis
2 ulas bawang putih-hiris nipis
halia
2 sb raisins
3 sb butter-atau ghee
1 helai daun pandan
kayu manis, bunga lawang, bunga cegkik, buah pelaga

Cara:

nb: lembik, macam terlebih air, lain kali taruk air 3 cups?

3 comments:

Mat Gebu said...

Jo, tadi Norzailina Nordin tu dah bagi resipi rempah beriani from scratch..hehe

Bahan2nya (goreng tanpa minyak hingga wangi dan kisar halus)

5cm kulit kayu manis
8 biji buah pelaga
1 biji buah pala
8 - 10 bunga cengkih
1 helai bay leaf
5 - 6 keping mace (bahagian luar buah pala)
1 camca besar jemuju (caraway seed)
1 kuntum bunga lawang

Hanya gunakan 2 - 3 camca besar utk 1kg beras Basmathi. Atau ikut sebyk mana disukai

(IKHSAN DARI :NORZAILINA NORDIN..http://norzailina.blogspot.com

zaliana said...
This comment has been removed by the author.
zaliana said...

lah..ilang pulak dah resipi taipi tadik...

oohh che mat sudah kasi resipi..ini pulak resipi dari Allahyarham Hj Ahmad bin Yaakub, chef terkenal dulu-dulu.

Tp confiusla pulak..u nak resipi utk nasi ke lauk dia yekk?

REMPAH BURYANI
(resipi ini utk 12 orang makan)


(untuk lauk 5 paun daging (2.25 kg)

2 sudu besar jintan manis
2 sudu the sajira atau jintan putih
20 biji bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
20 biji buah pelaga(buang kulit dan ambil bijinya sahaja)
½ biji buah pala
2 camca teh lada putih

sangai dan tumbuk/kisar halus rempah

Rempah untuk nasi ( 3 kati)
10 biji bunga cengkih
10 biji buah pelaga
sedikit kulit kayu manis
-bahan2 dimasak dengan nasi, kemudian keluarkan dari nasi bila sudah masak.