Bahan:
2 cwn beras basmati
4 cwn air mendidih
1/2 cwn susu sejat
1 sk garam
1 biji bawang besar-hiris nipis
2 ulas bawang putih-hiris nipis
halia
2 sb raisins
3 sb butter-atau ghee
1 helai daun pandan
kayu manis, bunga lawang, bunga cegkik, buah pelaga
Cara:
3 comments:
Jo, tadi Norzailina Nordin tu dah bagi resipi rempah beriani from scratch..hehe
Bahan2nya (goreng tanpa minyak hingga wangi dan kisar halus)
5cm kulit kayu manis
8 biji buah pelaga
1 biji buah pala
8 - 10 bunga cengkih
1 helai bay leaf
5 - 6 keping mace (bahagian luar buah pala)
1 camca besar jemuju (caraway seed)
1 kuntum bunga lawang
Hanya gunakan 2 - 3 camca besar utk 1kg beras Basmathi. Atau ikut sebyk mana disukai
(IKHSAN DARI :NORZAILINA NORDIN..http://norzailina.blogspot.com
lah..ilang pulak dah resipi taipi tadik...
oohh che mat sudah kasi resipi..ini pulak resipi dari Allahyarham Hj Ahmad bin Yaakub, chef terkenal dulu-dulu.
Tp confiusla pulak..u nak resipi utk nasi ke lauk dia yekk?
REMPAH BURYANI
(resipi ini utk 12 orang makan)
(untuk lauk 5 paun daging (2.25 kg)
2 sudu besar jintan manis
2 sudu the sajira atau jintan putih
20 biji bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
20 biji buah pelaga(buang kulit dan ambil bijinya sahaja)
½ biji buah pala
2 camca teh lada putih
sangai dan tumbuk/kisar halus rempah
Rempah untuk nasi ( 3 kati)
10 biji bunga cengkih
10 biji buah pelaga
sedikit kulit kayu manis
-bahan2 dimasak dengan nasi, kemudian keluarkan dari nasi bila sudah masak.
Post a Comment