see recipe
rasa macam indian takeaway curry. lepas ni tak order indian. ha ha
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
- 6-8 ketul ayam (biasanya Paki guna kambing TAPI umi_e tukar pada ayam sebab tak makan kambing)
- 1 tin plum tomato (bukan tomato puri)
- 1 labu besar bawang (dihiris)
- 5 biji cili hijau (tambah ikut suka pedas)
- 50gm daun ketumbar
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 1 sudu makan serbuk ketumbar
- minyak untuk menumis
- garam dan perasa secukupnya
Cara-cara
- Bersihkan ayam terlebih dahulu
- Blend cili hijau bersama daun korianda/ketumbar
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hiris hingga naik bau dan layu
- Masukkan bahan yang di blend tadi, kacau dan masukkan serbuk jintan dan serbuk ketumbar. Kemudian masukkan plum tomato bersama jus nya sekali.
- Lepas tu baru masukkan ayam, garam dan perasa secukupnya...
- Masak sampai ayam empuk dengan api perlahan dan kuahnya agak pekat
- p/s: Resepi ini tak gunakan air atau santan..
No comments:
Post a Comment