Saturday 21 April 2007

Keropok Lekor Mackerel


last year we caught more than 500 mackerel in total.

Ini lah hasilnya..

Bahan-bahan:
20 ekor ikan mackerel
1 1/2 packet tepung ubi (tapioca)-(500gm +250gm) - or less, ikut selera sendiri
garam
ajinomoto
sedikit ice-mummy taruk air sejuk jer

Cara-cara:
  1. fillet ikan, buang kulit. potong kecil.
  2. menggunakan hand blender, blend sampai lembut, dan hancur tulangnya
  3. masukkan garam dan ajinomoto(kalu tak taruk , tak rasa cam trengganu nyer)
  4. masukkan tepung sikit2.-kalau suka keropok yg byk ikan bole kurangkan tepung. mengikut selera tersendiri.
  5. kalau perlu air, taruk sikit, sampai doh senang di uli dan di bentuk
  6. ambil sedikit, masak dalam microwave, untuk test rasa. rasa mesti lebih sedikit garamnya, coz pas ni nak rebus pulak. kalau tak puas hati dgn rasa, tambah lg garam, selalunya try 2-3 kali baru puas hati dgn rasa.
  7. bila rasa dah ok, bole la di bentuk. dan rebus sampai masak.
  8. kalau dah buat byk cam ni, bole simpan lama. 3-4 hari dlm fridge pun ok. kalau nak lama lg potong kecil2, simpan dalm freezer. next time nak makan, goreng trus cam chip.


nak la lagi.baby please fillet ikan.

4 comments:

blu4sky said...

thanx 4 sharing this recipe jo.. sue hantu kepok lekor.. can eat harga rm20 at one go...
ikan mackeral tu sama ngan ikan jacket kat mesia ke atau bley guna ikan lain...

Anonymous said...

emm...resepi ni..keropok lekor yg akan ringan dan kembang ke klu dah di goreng? sbb sy pena makan keropok lekor yg padat isinya dan keras.ia tak ringan.Apapun..semoga Allah membalas kebaikan anda share resipi gan kita. sy akan cuba resepi ini.

Anonymous said...

yay! dah cuba resepi ni..ia kategori ringan,rangup dan sedap! saya "Vote 5 Bintang yang bersinar-sinar!"
:) nyummy!

Za said...

Salam...

Dah bertahun tak makan keropok lekor so macam strike lottery gitu nampak resipi nih. Do we need to add water when blending the fish and bones? Nak blend the isi and the bones sekali ke do it seprately? Thanks many many...:)