sori guys, my baby suka mkn bontot ayam :) masa mkn tak perasan la pulak, dah masuk gambar...earrhhh..apasal la aku tak potong sikit pun bontot tu.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
2cm halia-dititk
2 tbs garam
minyak bijan
air untuk mendidih & mencelur
bahan kisar:
1 bawang putih
2 ulas bawang merah
440gm beras wangi
1 helai daun pandan
2 tbs minyak
Sos untuk ayam:(digaul hingga rata)
1 tsp gula
1 tsp perasa
1 tsp minyak bijan
2 tbs kicap cair
200ml air rebusan ayam
Sos hidangan: (digaul hingga rata)
100g halia dicincang
50g bawang putih dicincangpanaskna minyak.tumiskan bawang putih, bawang merah hingg
50g bawang merah dicincang
200g lada merah dicincang
5 biji limau kasturi ambil jusnya
sedikit gula garam
sedikit sos tomato
Cara-cara:
- jerang air secukupnya agar dpt menutupi ayam.bubuh halia dan garam, renehkan
- perlahankan api,masukkan ayambiarkan selama 45 min
- angkat dan celupkan kedalam air sejuk biarkan selama 30min.angkat dan tuskan.
- sapu minyak bijan seluruh badan ayam. ketepikan seketika.
- panaskan minyak, tumiskan bawang merah & putih hinga wangi. masukkan beras dan kacau rata-rata. sendukkan keluar beras, dam masukkan kedalam rice cooker. tuangkan air rebusan ayam secukupnya dan masukkan daun panda. biarkan hingga nasi masak.
- bole hidangkan dengan nasi dan sos.
No comments:
Post a Comment