Monday 23 April 2007

Popia Basah



Yummmmmyyyyyyy. Baby. cam maner nak kurus ni!

Original recipe from umi_e@myresepi.com. tp tambah air sedikit. 1st time buat popia basah ni. menjadi la pulak. Sorry baby, no rice for our dinner tonite :)

Bahan-bahan Kulit:
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
1 cawan air+ 3 tbs air (more or less)
2 sudu makan cuka (lemon juice pun bole)
secubit garam

campurkan semua bahan2 kulit kedalam bekas, kacau hingga sebati, perap selama 1hr. Mixture ni pekat macam nak buat cekodok. Resepi umi_e guna 3/4 cup air, tp i tambah sikit lg, kalau tidak, pekat sangat, tak boleh nak goreng pakai crepes stick. Sementara itu boleh sediakkan inti popia.

Bahan-bahan Inti:
1 kotak Tesco family stir fry mix (tauge,carrot,cabbage,etc)
Sedikit ayam-mince
1 tbs oyster sauce
2 garlic
1 onion
1 tbs udang kering

blend all ingredient, tumis, masukkan ayam, lastly veg. masak sekejap. Sejat, biarkkan sejuk.

Sos Popia:
see recipe

Cara-cara:


3 comments:

Nadwah said...

arini t'over' free lah..hehe..(sbbtu nmpk byk wa comment)

ni nk tnya, kt ne akak beli itu kayu ada tngkai utk wat popia tu?

jo ayee said...

wa..itu kayu dapat sama dgn crepes pan tu..beli kat lidl.last yr klu tak silap...belas2 euro pan tu..:)

Anonymous said...

Nak belajar buat popia?saya boleh ajar sape2 minat (kulit inti dan sos0 sms kat saye 0107883324 atau 0173265603