Thursday 19 April 2007

Ayam Goreng "KFC"

Daddy's favorite "KFC".

Bahan-bahan:
3 Chicken Leg (potong 3)
seasoning:
1/4 onion-tumbuk
1 garlic-tumbuk
1/2 tsp salt
2 tbsp Oyster sauce
1 tbsp brown sauce
1 tsp 5 spices
1 tsp white pepper powder

Tepung coating:
3/4 cup self raising flour
1/4cup rice flour
1 egg-slightly beaten

Cara:
  1. Perap ayam bersama seasoning selama 3 hr.
  2. Campur tepung agar sebati.
  3. Masukkan 1/3 tepung kedalam satu bekas(tepung1). Dan selebihnya dalam bekas yang lain(tepung2).
  4. Untuk process mengoreng: Ayam>Tepung1>Telur>Tepung2>Minyak panas.
  5. Goreng sampai perang.
  6. Angkat, masukkan dalam oven tray, continue masak dalam oven at 160degC selama 15min. atau hingga masak.

Buat lagi. tapi this time guna breadcrumbs sedap dan cantik. tp i prefer guna tepung aje, lg garing n ranggup.


3 comments:

Anonymous said...

A'kum,
Kak Joayee tumpang masuk jap kat sini, kita ni ddk kat negara org jgk nak dpt KFC halal mmg mimpi je lah, nk mkn KFC tggu balik m'sia baru mkn, tu pun ntah bila la balik. Baca blog akak terjumpa lak resepi ayam KFC nii, tgk gmbr jer mmg mcm kat KFC punyer, tp kita ni bab2 bhn tak berapa tahu sgt, jdnyer nak minta tunjuk ajar dr akak kalau tak keberatan.. Pernah dgr brown sauce tu tp tak pernah beli, kenal pun tak, mcm mana bentuk rupanyer yer? Maaf yer, byk tanyer..terima kasih..

Jo Ayee said...

w'salam. brown sos kat tesco, lidl, emm..carik tempat jual ketchup, mesti ada. u tinggal kat mana?

Anonymous said...

Terima kasih utk info tu kak, sya kat bangkok yg jd masalahnyer ni sya terperuk jer kat rumah masa nak msk jer baru keluar2 itu pun msk yg biasa2 jer..ok kak, nanti sya cuba cari yer, sbb sini pun ada tesco cuma sama ngan tdk jer.. tq