Bahan-bahan:
250 g mentega
80 ml susu pekat
15 biji kuning telur
4 biji putih telur
120 g gula kastor
1 camb Quick 75
90 g tepung gandum
150 g prun tanpa biji, dihiris nipis
sedikit pewarna hijau
Cara-cara
- Pukul mentega dan susu hingga putih, ketepikan.
- Putar kuning dan putih telur selama 3 min, masukkan gula dan Quick 75, putar hingga kembang dan pekat.
- Bubuh tepung berselangseli dengan campuran mentega. Kacau sebati. Asingkan 1/3 adunan, campurkan dengan pewarna hijau.
- Alas tin 20 cm dgn kertas timah. Ratakan adunan biasa, biar nipis. Bakar dengan api atas dan bawah pada suhu 180 C, selama 4-5 min.
- Cucuk permukaan kek dan tekan dengan sesuatu yg leper. Ratakan adunan biasa lagi dan taburkan prun. Gril keperangan.
- Ikuti dengan adunan hijau, biasa, kemudian biasa dan prun.Ulangi proses melapis hingga habis. Supaya kek lapis tahan lama, bakar seperti membakar kek biasa, pada suhu 190 C selama 15 min agar ia benar-benar masak.
No comments:
Post a Comment