resepi by noreen
Bahan-bahan ( 2 orang )
5 biji telur itik
450ml santan pekat
1-2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
* 5 ulas bawang merah
* 1cm kunyit hidup
* 1 batang serai
*1 biji cili merah
* 1 biji cili hijau
Kalau ada belimbing buluh pun boleh letakkan juga
450ml santan pekat
1-2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
* 5 ulas bawang merah
* 1cm kunyit hidup
* 1 batang serai
*1 biji cili merah
* 1 biji cili hijau
Kalau ada belimbing buluh pun boleh letakkan juga
- Blend semua bahan2 bertanda (*)
- Masukkan santan, asam keping, bahan2 kisar, garam dan gula dalam periuk
- Jerangkan di atas api yang perlahan sambil dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak
- Bila santan hampir2 mengelegak pecahkan telur sebiji2 sambil dikacau perlahan2
- Jangan masak terlalu lama nanti telur jadi keras tak berapa sedap
- Sedia dihidangkan
3 comments:
jo...beli kt ner telur itik???
kat tesco ada..beli 12 biji. separuh buat telur masin.tak sabar dah ni.nak makan ngan nasi kerabu
Aduhhh Jo..sejuk2 camni.. meleleh dah ayor liur...
Post a Comment