Bahan-bahan ( 3 orang )
mee secukupnya300g udang -kopek asingkan isi dan kulit
3 ulas bawang putih -ketuk-ketukan
1/2 biji bawang besar -kisar
1 sudu besar cili kisar
sedikit gula batu
ajinomoto & garam
minyak utk menumis
sayur:
tauge
kangkong
bawang goreng
daun bawang
daun sop
biji telur rebus
cara:
- rebus kulit udang dng 1 cwn air selama 20 min. blend sampai hancur, tapis, ketepikan.
- tumis cili kisar sampai terbit minyak, masukkan bawang putih. tumis sekejap. masukkan bawang kisar. tumis sampai perang. kalau perlu tambah sedikit minyak.
- masukkan stock udang, dan 2 cawan air. masak lagi 10 min.
- kalau nak pekat sikit, taruk sedikit tepung jagung.
- tambah perasa n udang. masak lagi 5 min. tutup api.
- hidang dengan mee & sayur.
No comments:
Post a Comment