Thursday 15 November 2007

Karipap

DSCF7249 copyrz


Pastry Epok-epok:

250 g tepung gandum*
50 g tepung beras*
45 g tepung sagu ubi*(*disatukan dan diayak)
100 g mentega/majerin-potong kecil2
130 ml air
Cara:
  • masukkan semua bahan dalam breadmaker/food processor . uli selama 10 min/ sehingga sebati.
to see other version:
inti karipap
kulit karipap


note:
-senang di bentuk. nak buat kelim senang. makan panas2 sedap. garing & rapuh
-next day, kurang sedap. ada bau hapak. ke tepung beras tu dah hapak. agaknya klu goreng sekejap rasa masih sedap.

5 comments:

Aidan's Mama & Papa said...

lawarnya kelim diaaa... i really enjoy all your photos! all of them!

by the way, kenapa ada bau hapak? probably tepung tu yang dah lama punya kot? can we make do without it? pakai tepung gandum je.. boleh ke?

jo ayee said...

za,tq..kalau rajin..elok la gambar..time malas tu..belasah aje..regarding karipap, kalau tak taruk, rasa kurang rapuh agaknya. resepi kulit karipap kat prev. post pun sedap juga.

Mat Gebu said...

Joo..mat baca sambil gelak sakan uu..bab u tulis "next day, kurang sedap ada bau hapak ke tepung beras tu dah hapak"..jo tahun bila punya tepung beras tahun bila u guna..hahaha..ampoonn..Pakcik langsung tak kecik hati vila baca..kelako lagi ada laaa.....hahaha..ampooon sekali lagii!!!!

jo ayee said...

MAT aka CMG tu la pasal..agak agaknya yg 3 tahun punyer kot..haha..tapi selain dari bau hapak tu..memang sedap gak resepi pastry ni..tak pernah jumpa yg ada taruk tepung beras & sagu..tq

Mat Gebu said...

Mungkin ini salah satu olahan dari org berbangsa cina agaknya...biasa lah mereka kan suka buat improvement hal2 makanan nie....wallah hualam!!