other recipes:
kek gula hangus
kek span gula hangus
note: rating: 2/5 => kering..tak sedap.
Bahan A:
3/4 cawan gula gula
3/4 cawan susu sejat/evaporated milk
Bahan B:
2/3 cawan gula
2/3 cawan
Bahan C:
1 cawan tepung gandum
1 1/2 camt soda bikarbonat
1 camt baking powder
5 biji telur (size 50g/biji dengan kulit)
2 camb mentega
Cara-cara
- Bahan A:
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
- Bahan B:
- Masak gula dgn susu dengan api sederhana selama 15min. sekali sekala kacau. sejukkan.
- Bahan C:
- Ayak 2-3 kali.
- Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
- Masukkan 1 cawan bahan B, kacau sebati.
- Masukkan pula bahan C. Sebatikan.
- Akhir sekali, masukkan 3/4 cawan bahan A.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam
No comments:
Post a Comment