Wednesday 10 October 2007

Chocolate Cake

DSCF5782 copy1

Recipe fr Zalisa

KEK
Bahan A
21/2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
11/2 tsp soda bikabonat
Bahan B
4 biji telur
2 biji kuning telur
11/2 cwn air
Bahan C
11/4 butter
2 cwn gula halus
TOPPING
250g coklat masak
135ml whipping cream
10g butter

Cara-cara

  • Ayak kesemua bahan A dan gaulkan hingga sebati.
  • Campurkan kesemua bahan B dan kacau hingga sebati.
  • Pukul bahan C sehingga kembang
  • Masukkan bahan A & B sedikit demi sedikit ke dalam bahan C secara berselang-seli. Pukul hingga sebati.
  • Tuang adunan ke dalam acuan bulat berukuran 10" yang sudah disapu dengan minyak dan dialas kertas.
  • Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak.
  • Keluarkan kek daripada acuan dan biarkan sejuk.
  • Sementara tunggu kek sejuk, buatlah toppingnya pulak.
  • Cairkan coklat masak menggunakan kaedah 'double boiler'.
  • Masak whipping cream sehingga mendidih. Masukkan ke dalam coklat masak dan pukul hingga pekat.
  • Masukkan butter dan kacau hingga sebatilah.
  • Biarkan sejuk sblm diratakan ke atas kek.

No comments: