Sunday 28 October 2007

Apam Balik

DSCF6518 copyrz

resepi noormasri

Bahan-bahan:
2 cawan tepung naik sendiri } diayak
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar (ganti dgn air biasa pun boleh tapi kureng skit lah rasanya nanti)
1/2 sudu kecil baking powder

Filling:

1 tin jagung krim -for homemade cream corn refer to *** below
1 cawan kacang tumbuk
1 cawan gula
sedikit mentega

Cara membuat:

  • Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning.
  • Pukul lagi hingga sebati.
  • Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. perap 1 hr.
  • Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
  • Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
  • Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega.
  • Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua. sapu sedikit mentega.
***homemade cream corn:
1 tin sweet corn + 1/2 cup freshmilk + 2 tbs gula+ 1 biji kuning telur + 2 tbs tepung kastard.
  • masukkan semua bahan dalam periuk, masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender.

note: 4.5/5


3 comments:

Hani said...

Jo, nak tanya. guna tepung naik sendiri tambah soda bikarbonat dan baking powder kan. kalau guna tepung biasa kena tambah lagi ker baking powder tu? TQ in advance :)

jo ayee said...

hani, dah 3 kali buat guna resepi ni..tak pernah plak guna plain flour..kalau nak guna plain flour rasanya kene tambah lg kot b.powder.

Anonymous said...

Hi Kak Jo..Jadilah apam balik ros kali nie..ros ikut betul2 resepi nie...ssseeddaapp....THANK YOU!!