Sunday 11 January 2009

Swiss Roll


resepi dari Apek + MakLang + Ain....terima kasih..terima kasih..5* to this recipe

Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya

Cara:

  • Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
  • Adunan dah gebu akan jadi camni
  • Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu
  • Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
  • Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya[/b]
  • Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
  • Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah
  • Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.
  • Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2
  • Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Dah gulung, bolehlah dipotong camni

  • Nota mklang :
- jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll
- jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti
- time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
- korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye!
- filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp :P
-pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
- masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
- kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
- alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau... :-D
- nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak ;-)
-mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...loyang tu kan pelbagai guna... ;-)

6 comments:

Ainyusri said...

wah, dah buat swiss roll batik ni ye...sedapkan kak jo.. lepasni bolehlah buat swiss roll yg lain2 perisa pulak... cantiknye swissroll k jo tu..

Anonymous said...

hebat nampak macam kat hotel 5 star lagi.

CikMin said...

baru nak komen cam anonymous...rasa nyer mesti 5star gak kan jo...

rinnchan said...

Salam Jo,
Cutenya swissroll beribbon..heh heh...
Re : JJCC tu Jalan-jalan cari chef and JJCM tu Jalan-jalan Cari Makan. There's one TV prog kat sini by that title JJCM... Syiannyer Jo sorang2 yer. Pd krinn kat mana pun tak per, janji your loved ones are around, betui tak ???

MaDiha said...

comelnyer swiss roll tu.. dah ikat reben mcm tu.. sesuai sekali dijadikan buah tangan..

mamakakak said...

cantik betul la swiss roll tu. ada masa kena cuba tu..