Thursday 29 January 2009

Simple Pakistani Lamb Curry


Bahan:
600gm lamb
1 tin chopped tomato
1/2 cwn daun ketumbar cincang
1 labu besar bawang besar-potong dadu
3 ulas bawang putih*-tumbuk
3 hiris halia-tumbuk*
1 sb jintan manis*-tumbuk (atau guna yg serbuk)
1 sb biji ketumbar*-tumbuk(atau guna yg serbuk)
1 sb garam masala*-optinal
5 biji cili hijau-optional
1/4 cwn minyak masak
1 sb ghee-optional
garam

Cara:
  • masukkan daun ketumbar dan tomato dalam blender, kisar hingga hancur.ketepikan
  • panaskan minyak, tumis bawang besar hingga lembut. masukkan bahan *. tumis hingga wangi.
  • masukkan kambing. biarkan 2 min. dan masukkan daun ketumbar dan toamto yga dikisar.
  • masukkan cili hijau ikut kepedasan. perlahankan api. masak hinggau daging lembut. sekali sekala kacau megelakkan hangit.
  • masukkan kentang . masukkan perasa.

8 comments:

shida said...

nyummmm..nyummm..sedapnya kak..
salam kenal dr saya...

jo ayee said...

shida..salam kenal juga :)

Mat Gebu said...

Jo...kalau ganti daging lembu pun ok kan?..Whaaa!!!, jelessszz tgk "portmeirion" tuu...Berat tak pingga mangkuk dia?

jo ayee said...

mat..cam spode yg mat punya tu..elbih kurang berat..mat..yee ckp u ni kenal segala jenish pinggan ker? pernah kerja ngan kedai pinggan ker? ayee ckp tu tau

Mat Gebu said...

Hahahaha....Jo, i gelakkkk sangat2, bila ayee kata gitu....i kan dari age belasan tahun dah tau mcm2 jenama pinggan nie....masa belum popular kat M'sia, kita dah mula xplore all this kind of china...saja suka2...hehehe

Jasmeen said...

nmpk menggoda..lawan lak ngan nasi beriani...tp akak x mkn kamben la jo..ahaks2

sweetlilly said...

Jo.. kalau haku hidang kat asben haku ni.. kompem dia belikan hape yang haku nak.. menu cam ni memang peberet dia ni.. tapi tu la.. haku tak suka kamben.. apa lagi nak masak.. Hmmmmmm....... cam ne tu... ngeh..ngeh..ngeh..

baincardin said...

waahh!!!! Cipul suka sangat ngan kambing ni! ^_^