recipe by hanis @myresepi
Bahan-bahan - 30 biji
- PASTRY
- 200g butter
- 80g gula aising
- 360g superfine flour
- 1biji telur
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- FILLING :
- 1 cawan susu cair
- 4 biji telur
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- pewarna kuning
Cara-cara
- Pukul butter dan gula sampai kembang.
- Masukkan telur sedikit demi sedikit.
- Masukkan tepung sampai jadi doh.
- Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
- Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
- Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
- Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
yg besar, bakar masak dulu pastry separuh masak. baru tuang filling . bakar lagi
yg size kecil, terus masuk kan filling, bakar sekali
bakar sampai bahagian tepi filling keras. kat tengah2 tak pelu keras sgt. bila sejuk yg tengah akan keras.
2 comments:
tgk je dah tau rasa dia mesti sedap...
aduh...kalo leh capai dan leh makan kan best..hehehe
meleleh air liur aku tgk, dh lama tingin nk mkn nih
Post a Comment