Wednesday 27 August 2008

Egg Tart - Tat Telur

egg tart


recipe by hanis @myresepi

Bahan-bahan - 30 biji

  • PASTRY
  • 200g butter
  • 80g gula aising
  • 360g superfine flour
  • 1biji telur
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • FILLING :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • pewarna kuning

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
  4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
  5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
  6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
  7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
note:
yg besar, bakar masak dulu pastry separuh masak. baru tuang filling . bakar lagi
yg size kecil, terus masuk kan filling, bakar sekali
bakar sampai bahagian tepi filling keras. kat tengah2 tak pelu keras sgt. bila sejuk yg tengah akan keras.

2 comments:

Jasfyra said...

tgk je dah tau rasa dia mesti sedap...
aduh...kalo leh capai dan leh makan kan best..hehehe

Anonymous said...

meleleh air liur aku tgk, dh lama tingin nk mkn nih