Tuesday 17 June 2008

Sweet & Sour Sea bass

DSCF5080 copy2

recipe c&p from kak ummie. thx akak for sharing
Bahan:-
1 ekor ikan kerapu
8 biji cili padi - hiris halus
1 labu bawang besar - dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar madu (*boleh juga ganti gula)
1 sudu kecil cuka
1 cawan isi mangga yg diracik halus-mummy guna nenas
sedikit garam

Cara Memasak:-
Ikan dibersihkan, digaul dengan garam dan serbuk kunyit dan salut dengan sedikit tepung jagung. Goreng hampir garing dan angkat. Ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan segala sos, madu dan cuka. Gaul rata, masukkan sedikit garam. Masukkan mangga dan kacau sekejap. Tutup api dan tuang atas ikan tadi. Siap..

1 comment:

Anonymous said...

ya Allah...sedapnyerrr nampak seabass...tambah ngan gambar yg cun melecun bikin air liur leleh
:p