tak der ikan, tp jo guna lamb. ok jugak.
Asam Kari IkanBahan-bahan:
500 g ikan pari (atau ikan merah)
10 batang bendi
3 biji tomato, dibelah dua
2 kuntum bunga kantan, dibelah dua setiap kuntum
Segenggam daun kesom
Sejemput asam jawa, dibancuh dgn 1/2 cawan air
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN2 UTK REMPAH:-
6 biji bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
1/2 cm halia*
1 inci kunyit hidup*
1 keping hirisan lengkuas*
1 cm belacan*(*ditumbuk lumat)
3 camca besar cili kisar
2 camca besar rempah kari ikan
Cara-cara:
- Ikan pari dipotong2 dan perap dgn sedikit garam dan asam jawa. Biar 10 minit dan bilas. Toskan.
- Dalam periuk, panaskan minyak (kurang lebih 4 camca besar). Tumis bahan2 tumbuk. Masukkan cili kisar dan serbuk kari ikan. Tumis hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.
- Masukkan air (kurang lebih 500ml) dan asam keping. Biarkan mendidih. Masukkan ikan pari, daum kesum dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
- Masukkan jus asam jawa dan bendi. Perasakan dgn garam dan gula. Akhir sekali masukkan belahan tomato dan biarkan mendidih sekejap
No comments:
Post a Comment