Bahan:
1 kg Razor clam
4 ulas bawan putih-chopped
1 Cili- chopped
1 Serai- ketuk2
1 senduk minyak
Limau nipis
Cara:
- panaskan minyak
- masukkan cili, bawang putih, serai, masak hinga perang
- masukkan clam
- tutup periuk
- masak dlm 4 min-atau clam dah terbuka
- tutup api, bukak penutup. perah limau nipis
- hidang panas2
5 comments:
Eh.. asal orang putih panggil ni razor clam pula, cina panggil "bamboo" clam. Suka chinese style, steam dgn sedikit kicap cair, bila dah siap... tabur/tuangkan bawang putih goreng/minyak bawang. sedap...
belum jumpa kat sini... ada ke?
sedap..tp dah abih la..klu tak bole try yg steam lak...nk dpt pun susah sgt..drive 2jam baru samapi kedai..tu pun nasib2 klu ada..semua tu 17euro..mahal jugak kan.
klu tak kira conversion rate tak lah mahal sgt... tapi jauh seh nak beli.
Bila terbayang "lime juice" tu atas clam...macam nak nangisss uuu!!!
kak jo..wa jmpa skilo razor calm tu 8eu..mcm mahal..tp nk try la nnt..wa penah try mkn dlu..tp da lupa rasanya..najib mmg xpenah mkn lg..
Post a Comment