

Naan-soft n moist
Bahan: make 4-6
2 cup SRF / plaan flour/ i used cream flour
3/4 air-suam
1 tsp yeast-masuk dlm air suam, biarkan 5 min
2 tbs minyak
1 tsp garam
1 tbs gula
1 tsp bking powder
2 tbs yogurt-tak taruk
Cara:
- gaul gadum,garam, gula, minyak
 - masukkan air yeast. uli 5 min. doh memang lembik dan melekat kat jari
 - menggunakan sudu, kikis doh yg lekat kat tangan.
 - tuang 1 sudu besar minyak atas doh. bentuk size bulat.-(bila dah taruk minyak, doh tak melekat2 lg)
 - tutup. perap selama 3 jam
 - bila dah kembang.
 - sapu tgn dgn minyak -tak nak kasi melekat kat tangan, bahagikan kepada 6 bahagian.
 - bentuk bulat2.
 - cooking:
 - panaskan pan,  lap dgn tissu berminyak.
 - panaskan oven api atas sahaja, 200degC, letak grill bahagian paling atas.
 - panaskkan sekali  tray utk membakar dlm oven- seeloknnya guna tray yg tebal atau seeloknnya guna guna stone pizza
 - ambil satu bahagian yg dibentuk bulat tadi , salut dgn tepung mengelakkan dari melekat. gelek , atau tekan2 dgn tangan.jangan nipis-sederhana tebal
 - letak dlm tray yg panas. masak selama 2 min, sekadar kasi perang bahagian
 - bila dah perang bahagian atas, letak pula atas pan panas, untuk perangkkan bahagian bawah. dalam 1 min
 - angkat, letak dlm pinggan, lap dgn butter atau minyak -optional. Tutup dgn kain.
 - bila dah masak, sentiasa tutup. mengelakkan kering.
 - kalau nak panaskan, renjis roti dgn sedikit air, bunggkus dgn kain, masuk dlm microwave.
 






No comments:
Post a Comment