Sunday 9 December 2007

Naan Bread

naan copyrz

DSCF7837 copyrz

Naan-soft n moist
Bahan: make 4-6
2 cup SRF / plaan flour/ i used cream flour
3/4 air-suam
1 tsp yeast-masuk dlm air suam, biarkan 5 min
2 tbs minyak
1 tsp garam
1 tbs gula

1 tsp bking powder
2 tbs yogurt-tak taruk

Cara:
  • gaul gadum,garam, gula, minyak
  • masukkan air yeast. uli 5 min. doh memang lembik dan melekat kat jari
  • menggunakan sudu, kikis doh yg lekat kat tangan.
  • tuang 1 sudu besar minyak atas doh. bentuk size bulat.-(bila dah taruk minyak, doh tak melekat2 lg)
  • tutup. perap selama 3 jam
  • bila dah kembang.
  • sapu tgn dgn minyak -tak nak kasi melekat kat tangan, bahagikan kepada 6 bahagian.
  • bentuk bulat2.
  • cooking:
  • panaskan pan, lap dgn tissu berminyak.
  • panaskan oven api atas sahaja, 200degC, letak grill bahagian paling atas.
  • panaskkan sekali tray utk membakar dlm oven- seeloknnya guna tray yg tebal atau seeloknnya guna guna stone pizza
  • ambil satu bahagian yg dibentuk bulat tadi , salut dgn tepung mengelakkan dari melekat. gelek , atau tekan2 dgn tangan.jangan nipis-sederhana tebal
  • letak dlm tray yg panas. masak selama 2 min, sekadar kasi perang bahagian
  • bila dah perang bahagian atas, letak pula atas pan panas, untuk perangkkan bahagian bawah. dalam 1 min
  • angkat, letak dlm pinggan, lap dgn butter atau minyak -optional. Tutup dgn kain.
  • bila dah masak, sentiasa tutup. mengelakkan kering.
  • kalau nak panaskan, renjis roti dgn sedikit air, bunggkus dgn kain, masuk dlm microwave.
note: jgn overcooked, nanti kering

No comments: