skip to main |
skip to sidebar
Ketam Masak Lemak Telur

- 1 kg ketam
- 2 cwn air(secukupnya)
- 1 tin santan
- 3 helai daun limau purut
- 2 asam keping
- 2 biji telur
- garam
- ajinomoto
bahan kisar:
- 4 biji cili api
- 4 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- kunyit
cara-cara:
- bersihkan ketam ( jgn potong, masak sekor2 lagi terasa ketam kuahnya)
- masukkan bahan kisar & air dlm periuk
- masukkan ketam, masak hingga separuh masak.
- masukkan santan, asam keping, daun limau purut
- pecahkan telur, biarkan 10 sec, then kacau telur perlahan2.
- masukkan garam & perasa.
- hidang panas2. kalau ketam besar sgt, potong 2 masa nak hidang.
2 comments:
nampak sedap je, lama dah x makan ketam
jom la masak ketam..i guna ketam yg besar, kulit keras aje..yg jual kat tesco..:)
Post a Comment