Sunday 19 August 2007

Ayam Percik

recipe from jun
sedap & simple..colour termerah, coz kurangkan santan..daddy ckp beessssttttt...!!!!
this time rasa terlebih skit masam..guna tamarind paste..tak reti nak agak..

jun...tak pa ke copy paste..i just hate writing & typing!!!!!!!!!!!

1 ekor ayam

bahan kisar: A
3 batang serai
2 in halia
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah

bahan B:
1 1/2 cawan air asam jawa pekat
7 sudu besar gula
garam

bahan C:
6 sudu besar cili kering kisar
1 cawan santan pekat + *2 tbs tepung beras

tumis A hingga wangi n kering. masukkan gula, air asam..diidhkan. masukkan ayam, kacau. masukkan garam, biar ayam 1/2 masak. masukkan cili kering, kacau hingga mendidih. masukkan santan. biar kuah separuh pekat, keluarkan ayam. masak lagi kuah hingga betul2 pekat, tutp api. curahkan sedikit kuah pada ayam n bakar.

* utk cepat pekat..:)

2 comments:

Home Cooking said...

alamak ayam percik, nampak sedap sangat.

Lydia said...

mouth watering ni... nak try resepi ni juga, dah lama tak masak ayam.