recipe from jun
sedap & simple..colour termerah, coz kurangkan santan..daddy ckp beessssttttt...!!!!
this time rasa terlebih skit masam..guna tamarind paste..tak reti nak agak..
jun...tak pa ke copy paste..i just hate writing & typing!!!!!!!!!!!
1 ekor ayam
bahan kisar: A
3 batang serai
2 in halia
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
bahan B:
1 1/2 cawan air asam jawa pekat
7 sudu besar gula
garam
bahan C:
6 sudu besar cili kering kisar
1 cawan santan pekat + *2 tbs tepung beras
tumis A hingga wangi n kering. masukkan gula, air asam..diidhkan. masukkan ayam, kacau. masukkan garam, biar ayam 1/2 masak. masukkan cili kering, kacau hingga mendidih. masukkan santan. biar kuah separuh pekat, keluarkan ayam. masak lagi kuah hingga betul2 pekat, tutp api. curahkan sedikit kuah pada ayam n bakar.
* utk cepat pekat..:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
alamak ayam percik, nampak sedap sangat.
mouth watering ni... nak try resepi ni juga, dah lama tak masak ayam.
Post a Comment