recipe by hani @ ringo@myresepi
Sesame tantan mee. japanese style
Bahan-bahan ( 4 serving )
* Mee kuning - cukup untuk 4 serving
* 6 cawan air
* 1 ketul kiub ayam knorr
* a) bahan untuk sesame paste
* - 6 sb bijan putih
* - 3 sb syouyu (kicap jepun)
* - 2 sb gula
* - 2 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
* - 1 sb halia cincang
* - 1 sb green onion cincang
* b) bahan untuk "gu"
* - 200gm beef mince
* - 100gm chicken mince
* - 1 sb tou-ban-jyan (boleh ganti dgn cili paste)
* - 2 sb syouyu(kicap jepun)
* - 4 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
* - 3 sb minyak masak
* - 2 ulas bawang putih dicincang
* - 1 sb halia cincang
* - 3 sb green onion cincang
* c) bahan untuk hiasan
* - 3 sb bijan hitam
* - shiraga negi (fine strips of white part of long green onion, rinsed in water and drained)
* - mizuna (boleh guna sawi atau spinach yang dicelur)
- Untuk sup, didihkan air bersama kiub ayam.
- Kisar sesame sehingga halus dengan suri-bachi(seperti dlm gambar), campur syouyu dan gula dan kisar lagi sehingga menjadi paste. masukkan bahan lain di a) dan gaul.
- Panaskan minyak dalam chinese wok, goreng daging mince sampai lerai/peroi. Masukkan tou-ban-jyan, syouyu dan ra-yu.
- Masukkan garlic, ginger, green onion dan goreng sampai kering air. Ketepikan.
- Didihkan air dan celur mee beberapa minit sehingga masak.
- Dalam mangkuk besar, letak 1/4 bahagian goma paste, larutkan dengan 1/4 bahagian sup dan masukkan mee.
- Topping dengan "gu" dan bahan untuk garnish. tabur bijan hitam yang telah dipecahkan sedikit dengan lesung batu atau "suri-bachi"
- note: ra-yu ialah sejenis minyak bijan yang telah ditambah cili. banyak digunakan dalam chinese food. kalau tak ada ra-yu, bolehlah guna minyak bijan biasa dan tambah cili paste mengikut kepedasan yang disukai.
No comments:
Post a Comment