skip to main |
skip to sidebar
Kuih Talam Pandan
Bahan-bahan ( 15 org=2 loyang )
LAPISAN BAWAH-HIJAU:* - 1 1/2 cwn gula
- 2 1/4 cwn tepung beras
- 1/3 cwn tepung gandum
- 5 1/2 cwn air pandan (10 helai daun pandan)
- 1 1/2 tbs air kapur
LAPISAN ATAS-PUTIH:** - 1/3 cwn tepung beras
- 3 cwn santan
- 4 tbs tepung jagung
- 1 tsp garam
Cara-cara
- Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur
- Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
- Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
- tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
- pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.
- Biar betul2 sejuk baru potong
No comments:
Post a Comment