Wednesday 18 March 2009

Kesum Lagi


pasu yg paling kanan tu pokok asal( kesum gajah yg entry bawah ni). lepas di potong pendek, daun simpan dalam freezer. batang2 semai balik. InsyaAllah pasu yg besar belakang tu akan hasilkkan kesum gajah yg baru .

11 comments:

iu @ wid said...

wahhh.. byknye stok pokok daun kesum kak jo..! mehla bak sinin sepasu.... jelesnye... ;p

jo ayee said...

meh ler amik sini..byk ni

Jasmeen said...

mak aiiii...pya la subur kesum tu jo!! x penah ku lihat sebesau itu..leh jual kat pasar tani nih...hehehe

tulip comel said...

salam,

byk nmpk tanam pokok kesum..pos la kat newcastle sikit. susah betui..nak menjadi mcm jo tanam.

salam perkenalan

sue.

durra abd razak @ kocikin... said...

tumpang lalu....

saya tengah nak cuba tanam daun kelsum...n dr blog akak..baru ler saya faham...kenapa pokok daun kelsum saya mati....thanks once again :) hopefully this time, my pokok kelsum will become like yours..sihat2...

My Blog said...

wah.. ni daun kesum gajah ker... mau sehelai cukup kalau nak masak asam pedas.. huhuhu

yani said...

Jo.. boleh buka bisnes daun kesum kat sana tu.. ehehe

Anonymous said...

kesum dah hampir botak...hari-hari buat laksa kan?

Ydiana said...

Hello Jo

Google macamana nak jaga pokok kesum, tejumpa pokok kesum gajah you ni. Mak, besarnya! Memang dia jenis kesum gajah ke? I baru buat entri pasai pokok kesum nak mati. Kalau you tengok mesti nak ketawa tengok pokok kesum tue..haha!

Laily said...

salam Jo,
I penah try tanam kesum jugak dulu2, tapi baru seminggu dh mampos.. hehehe.. tgk u punya kesum yg sihat tu, kene try lg skali la nih.. :)

Anonymous said...

sy tanam daun kesum. mulanya hidup sihat tetapi kena serang ngn ulat, aphids, black flies dsb. dh sembur tp msih serang jugak